Mjölkprotein allergi
"Bakgrund
Mjölkprotein finns i all mjölk och i livsmedel där mjölk ingår. Allergin upptäcks oftast när amningen upphör och barnet börjar med mjölkbaserade ersättningar eller välling. De flesta barn växer dock ifrån allergin före skolåldern.
Vad händer vid mjölkallergi?
Immunförsvaret bildar antikroppar mot proteinerna i mjölken (IgE). Allergin kan ge olika symtom, besvär med huden (eksem), luftvägsproblem och störningar i mag-tarmkanalen är vanligast. Om barnet är extremt känsligt kan det även reagera vid amningen beroende på vad mamman ätit. Allergin kan kvarstå i vuxen ålder men det är mer ovanligt.
Hur behandlas mjölkallergi?
Alla mjölkprodukter och alla livsmedel som innehåller mjölkprotein måste uteslutas. Även mycket små mängder kan utlösa en reaktion. "
- Det finns i torrmjölk, skummjölk, mjölkpulver, gräddpulver
- Fil, yoghurt, grädde, gräddfil, crème fraiche, ost, keso, kvarg, messmör, mesost, kefir, kesella
- Margarin och smör
- Bröd innehåller ofatast mjölk och kan även vara penslat med mjölkprotein. Ströbröd kan också inehålla mjölkprotein.
- Müsli och flingor
- Korv och leverpastej inehåller för det mesta mjölk
- Färdigmat, hel- och halvfabrikat kan ofta innehålla mjölkprotein
- Kryddblandningar
- Glass, vanlig glass, sobet, parfait och isglass
- Kan finnas i maränger
- Buljonger och fonder
- Vassle, vassla, vasslepulver
- Kasein, (natrium) kaseinat, mjölkäggvita, mjölkalbumin